Opeens is er ander nieuws

agelijks lezen we de krant, of kijken het nieuws. We horen over oorlog, hongersnood en klimaatproblemen. Ernstige zaken die ons raken en actie van ons verlangen. Maar op een dag is er ineens iets heel anders in het nieuws:
Zij zeiden: 'Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Deze Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie Hem naar de hemel hebben zien gaan.' (Handelingen 1:11)
Hoe zouden we daar op reageren?

Expositie in de Hofboerderij

De expositie, waar ook werken te zien zijn van Joki Harms, is elke zaterdag en zondag in oktober te bezoeken van 13:30- 16:30 uur in de Hofboerderij. 
Op 6 oktober, 19 en 20 oktober is Joki Harms aanwezig. Op 27 oktober zijn alle exposanten aanwezig. 
 

Avond over ‘Veilige kerk’

Voelen we ons vrij in de omgang met elkaar? Durven mensen hun mening te geven en gevoelens te uiten? Hoe herkennen we grensoverschrijdend gedrag? Jantien Fröhling, voorzitter van het college voor visitatie van de classis, gaat donderdag 24 oktober om 20.00 uur in Maasland in op het thema: ‘Hoe zijn we een veilige kerk?’. Het is goed om gevoelens van (on)veiligheid bespreekbaar te maken.
De avond vindt plaats in de Oude kerk, Kerkplein 1, Maasland

10 jaar Bijbel in Gewone Taal

De Bijbel in Gewone Taal (BGT) bestaat op 1 oktober 10 jaar en is niet meer weg te denken uit ons land. Er zijn bijna 700.000 exemplaren van verkocht, heeft het Bijbelgenootschap uitgezocht. Speciaal voor deze verjaardag is er nu een jubileumuitgave. 
Jong en oud vindt de BGT duidelijk en pakkend. En dominees merken dat mensen ‘niet meer glazig kijken’ als er in de kerk uit de BGT wordt voorgelezen. 
De jubileumuitgave is voor € 37,50 te koop in de boekhandel en in de NBG-webshop. Geschikt voor iedereen ‘van 9-99 jaar’. 
En in de boekhandel ligt binnenkort een gratis boekje met ‘10 teksten die je hart raken’ uit de BGT.
 

Inspiratiedag over vluchtelingen

De werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken en de landelijke Remonstrantse instelling Geloof & Samenleving organiseren een de inspiratiedag over het vluchtelingenbeleid op zaterdag 26 oktober in de Johanneskerk in Amersfoort.
Op deze Inspiratiedag wordt ruimte gemaakt voor de wereld omgekeerd van het meest strenge asielbeleid naar het meest humane asielbeleid ooit. Omdat de organisatoren ten diepste geloven dat zij geroepen zijn om zich in te zetten voor vluchtelingen en asielzoekers. Deelname is gratis, giften zijn hartelijk welkom (zie QR-code op de website).
Aanmelden kan via www.raadvankerken.nl/inspiratiedag2024
Adres:Johanneskerk, Westsingel 30, Amersfoort.

Optreden Timzingt

Zaterdagavond 2 november komt Timzingt naar Wateringen.
Tim verzorgt cabaret met een knipoog en brengt zijn boodschap luchtig,
maar zet ons wel een spiegel voor. 
Iedereen is van harte welkom voor deze cabaretavond in de Pleinkerk.
Lees meer 

Dankdag

Op woensdag 6 november is het Dankdag voor gewas en arbeid. We komen weer bij elkaar om een feestelijke maaltijd te nuttigen tijdens een korte viering en wordt afgesloten met koffie of thee. De deuren gaan open om 17.45 uur; aanvang is om 18.00 uur. U kunt zich hiervoor vanaf 20 oktober inschrijven op het inschrijfformulier in de hal van de kerk. We vertrouwen weer op een mooie en gezellige bijeenkomst!
Rond half 8 vertonen we vervolgens de film The Biggest Little Farm. Rond half 10 zal de film afgelopen zijn. 
U hoeft zich hiervoor niet in te schrijven. Tijdens de film kunt u ook genieten van een drankje en een zoutje. 
U kunt er ook voor kiezen alleen naar de film te gaan of alleen de viering bij te wonen. Iedereen is van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

David met zijn harp

Het derde doek is een portret van David met zijn harp. Dat vond ik wel een ‘must’. Het is kennelijk
ook een heel creatieve man geweest, met zijn gedichten/psalmen en zijn muzikaliteit. Ik heb een
afbeelding van een standbeeld, dat ik vond op Internet, als inspiratie gebruikt. De compositie kwam
het mooiste uit als ik het doek vierkant zou maken. De gedeeltelijke davidster op de achtergrond
vond ik mooi qua vorm en kon natuurlijk ook niet ontbreken. Omdat David in de bijbel als roodharige
wordt beschreven heb ik die kleur gekozen voor zijn haar. Groen is daar de contrast kleur van, en
daarom heb ik zijn gelaat groen gemaakt. Ik hoop door het gebruik van afwijkende kleuren voor de
huid te bereiken dat identificatie voor iedereen, ongeacht huidskleur, even moeilijk of makkelijk is.
Joki Harms
17 oktober 2022 

David project

Toen ik hoorde van het project David, was mijn eerste associatie met die naam ‘David en Goliath’. Dat verhaal heeft kennelijk indruk op me gemaakt. Voor mij stond vanaf het begin vast dat ik daarover een schilderij wilde maken. En het stond voor mij vast dat ik weer grote doeken wilde maken. Ik vind het enorm leuk en ook uitdagend om op groot formaat te werken. De kerk leent zich er voor om monumentaal werk op te hangen. Dat is dan immers goed te zien voor de mensen in de kerk. 
Oké, ‘David en Goliath’, en ‘groot’. Maar wat verder. Welke verhalen van David kan ik nog meer verbeelden, en welke stijl kies ik? Ga ik voor kleurrijk, zwart, wit, of voor meer gedempte kleuren? Ga ik voor realistisch of laat ik dat los. En is abstract een optie? Er zijn veel keuzes te maken. 
Als ik terugdenk dan heeft de keuze voor ‘David en Goliath’ er bij dat schilderij voor gezorgd dat ik voor inspiratie ben gaan kijken naar schilderijen van de Cobra beweging (waaronder Karel Appel). Het verhaal heeft voor mij iets van een sprookje met een reus. Niet een echt mens figuur. Het hoeft niet te lijken op een mens, de kleuren hoeven niet te kloppen. 
 
Lees meer 

David in de Lichtbron

Schilderijen over David zijn vanaf a.s. zondag te zien in bij ons in de kerk. Deze doeken zijn wederom gemaakt door Joki Harms

Veel van haar schilderijen gaan over Bijbelse figuren, maar ook onderwerpen die raakvlak hebben met kerk en samenleving. 

Op het eerste doek dat in deze nieuwsbrief is opgenomen zien we David als de eenvoudige herder. Beschermer van kwetsbare lammeren. Het is terug te vertalen naar kwetsbare mensen in de huidige samenleving. Onmachtig tegen groot geweld, weerloos en vaak bedreigd. 

Het is niet enige beeld dat bekend is van David, het verhaal over hem is veelzijdig, het is terug te vinden in 1 Samuel 17
 

Inzameling Voedselbank Westland

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. We besteden daar onder andere aandacht aan door op zondag 13 oktober weer voedsel en goederen voor Voedselbank Westland in te zamelen. Ook de Pieter van der Plasschool en overige gemeentes doen weer hieraan mee! U kunt uw bijdrage afgeven op zondag 13 oktober voor (tot 9:30 uur) en na (tot 12:30 uur) de dienst.
De producten worden verzameld in De Lichtbron, vanwaar ze worden weggebracht naar het inzamelpunt in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk. Van daaruit worden wekelijks zo’n 600 monden gevoed.
Wat kunt u dan geven aan de voedselbank? Naast het boodschappenlijstje met houdbare producten, zijn ook schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsmiddelen welkom. 
 
Lees meer 

Interview met onze organist Cees de Maa

in het regionale kerkblad ‘Samen’
Waar kom je vandaan? 
Cees is geboren op 22 januari 1944 in het Rode Kruis-ziekenhuis in Den Haag. Eigenlijk is het een wonder dat Cees geboren is. Een arts had verteld, dat Cees zijn ouders geen kinderen meer konden krijgen. Bovendien werd Cees geboren na een zwangerschap van zes maanden en ook nog in de Tweede Wereldoorlog. 
Cees’ vader zat toen ondergedoken bij een broer in Voorburg, maar vond wel een manier om zijn vrouw en pasgeboren zoon te bezoeken. In die tijd hielp tante Mien uit Hoek van Holland Cees’ moeder met het drukke huishouden. Cees was de jongste uit het gezin met acht kinderen. Hij kwam zes jaar na zijn broer Ad, die in Kwintsheul woont.
Cees’ vader had een tuinderij aan de Zweth. De jonge Cees had een leuke, mooie jeugd aan de Zweth. Hij ging graag de polder in om te vissen. Cees hield van de dieren thuis: honden, katten, een konijn en ook noemde Cees een kalf. 
De mulo halen bleek voor Cees te lastig. Cees ging liever vissen en orgelspelen, dan naar school en huiswerk maken.  
>> Verder
Lees meer 

Beleidsplan 2023-2027 ‘Geloven in de gemeenschap’

De kerkenraad van De Lichtbron heeft een beleidsplan opgesteld voor de jaren 2023-2027.  De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vraagt van alle gemeenten om eens per vier jaar eens goed na te denken over de plannen voor de komende vier jaren. Het nieuwe beleidsplan is in mei 2023 definitief vastgesteld.

In het beleidsplan staan drie onderling samenhangende invalshoeken centraal:
1) een gedeeld geloof in God - Vader, Zoon en heilige Geest - door 
2) een georganiseerde gemeenschap van leden met 
3) een gezicht in de samenleving. 
Deze invalshoeken zijn uitgewerkt in tien plannen.

Klik op Beleidsplan 

Projecten diaconie

De diaconie ondersteunt het komende jaar de volgende drie goede doelen:
  1. Moldavië: ‘Zorg voor eenzame ouderen’ van Home Care en ‘Opvang en zorg voor kinderen’ van Youth for Christ
  2. SAVE India: geen kinderarbeid in de textielindustrie in India
  3. International Justice Mission: bestrijding van moderne slavernij
Een nadere toelichting op deze projecten is hier gegeven.
Lees meer 

Muziek in de kerk

Naar aanleiding van suggesties tijdens een gemeenteavond, heeft de taakgroep eredienst een plan gemaakt voor meer muziek in de erediensten. We nodigen onder andere musici uit die een instrument bespelen en ook zanggroepen. Wij hopen dat er voor iedereen wat bij is om van te genieten.

Nieuwsbrief


Elke week verschijnt er een digitale nieuwsbrief met een overzicht van de meest actuele berichten uit onze gemeente.
Klik hier voor een overzicht van de laatst verschenen nieuwsbrieven.
Lees meer